Školica sporta i života za male i velike dame

U zdravom telu zdrav duh. Ko još ne zna staru latinsku poslovicu… Samo je potrebno da se pokrenemo i da je sledimo. A kada su dame u pitanju, najmlađe, pa i one znatno starije, njih pokreću jedan poseban pokret i institut. Pokret za žensku košarku “Marina Maljković” i Institut za ženski sport.

Dve institucije, domaći, a svetski brendovi. Kod njih sve pršti od pozitivne energije. Ljubav prema sportu, druženje, osmesi, učenje pravih životnih vrednosti, psihofizičko stasavanje… A sve to na besplatnim treninzima, radionicama i raznim drugim aktivnostima.

Na ideju selektorke ženske košarkaške reprezentacije Marine Maljković, a na radost 5.000 devojčica širom Srbije i regiona. Kroz igru i korisnu zabavu one stasavaju u kompletne ličnosti. I njihove mame i sve druge dame imaju priliku, da se takođe besplatno, bave sportom i oplemene život.

Da bi sve to vrhunski funkcionisalo o tome brine tim stručnjaka, sportski treneri, lekari, fizioterapeuti i psiholog. Veoma ozbiljno i temeljno se radi kako bi devojčice usvojile što više životnih lekcija.

Pune ruke dinamičnog i lepog posla, koji se obavlja sa ljubavlju. O tome svedoči primer Irene Anđelković, psihologa i koordinatora Instituta za ženski sport i Pokreta za žensku košarku „Marina Maljković”.

– Teško je precizno reći kako izgleda naš prosečan radni dan, jer je u svakom sistemu Marine Maljković posao vrlo frekventan i podložan izmenama u svakom trenutku. Razlog tome je široko polje delovanja svakog od nas u svom domenu. Kod mene je to individualni rad sa devojčicama, nekada razgovori sa roditeljima, ili neizbežna papirologija. U svakom slučaju, svaki dan je ispunjen – objašnjava Irena Anđelković.

Svakako, kompetentna sagovornica nam najpre objašnjava misiju Instituta za ženski sport.

– Ideja polazi od osnivača, dakle, Marine Maljković, da se Institut, pre svega, bavi adekvatnim psihofizickim razvojem devojčica, kojima je omogućeno da se potpuno besplatno bore za jednake prilike u društvu, sportu, zajednici. To znači da pored sportskog znanja koje dobijaju od kvalifikovanih trenera, ulažemo mnogo truda u edukaciju na razne teme, aktuelne u njihovom odrastanju, uključujući fizički razvoj. Pored treninga organizujemo i predavanja lekara i fizioterapeuta, a na temu mentalnog razvoja radionice psihologa. Kao rezultat imamo dečije osmehe i zadovoljstvo.

Irenin posao psihologa se prepliće sa angažovanjem kao koordinatora Instituta.

– To je neraskidiva veza. Zadovoljstvo je obilaziti lokacije, upoznati svaku devojčicu, njenu misao ili želju, organizovati događaje, radionice i slično. Takođe, mnogo me raduje komunikacija sa trenerima i kolegama koordinatorima, koji su veoma važan deo sistema i svakodnevna saradnja sa njima je od velikog značaja.

Naravno, svaki razgovor o Institutu i Pokretu počinje i završava sa pričom o Marini Maljković i njenim nesumnjivim zaslugama.

– Angažovanje osnivača, Marine Maljković, neprekidno je od 2015. godine. Od momenta kada se realizovala njena prva ideja o početku rada Pokreta za žensku košarku, besplatne škole košarke za devojčice. Neverovatno je da pored svih drugih angažmana Marina zna apsolutno sve šta se dešava u Institutu i Pokretu. Uvek se iznenadimo kako zna svaki termin, lokaciju, da ne govorimo trenera, ili čak i decu! Imati 5000 devojčica, koje su prošle kroz program i preko 50 trenera i lokacija je pozamašan broj za sećanje, morate priznati. Više nego aktivno je uključena u svakodnevno funkcionisanje Instituta i Pokreta. Sjajan lider, genijalan um i zadovoljstvo nam je da je pratimo u svakoj zamisli – s poštovanjem dodaje Anđelkovićeva.

Malene sportistkinje imaju ogromnu, stručnu Ireninu podršku, što je, zaista, privilegija u današnjim vremenima.

– Našim devojčicama nastojimo da objasnimo da im je psihološka podrška u okviru Instituta dostupna bez limita. To znači da, kao što ne postoji filter za primanje devojčica u sistem, jer svaka devojčica može da se upiše na bilo koji sport koji želi, tako i ne postoji takozvani filter problema zbog kojih oni mogu da nam se obrate. Veoma mi je važno da one i njihovi roditelji znaju da uvek imaju dostupnu osobu za razgovor, pomoć, podršku u svakom domenu. Problemi su različiti, u skladu sa uzrastom, ipak je osnovna škola dugačak period, ali eto, kreću se od samopouzdanja, anksioznosti, treme… Do adolescentskih tematika emotivne regulacije, tolerancije, rešavanja konflikata i slično.

Pored individualnog rada, Institut i Pokret često organizuju kolektivne radionice, kojima se deca veoma raduju.

– U radionicama uvek prilagodimo fokus grupi, odnosno u našem slučaju, lokaciji na kojoj radimo, većinskom uzrastu dece u datom momentu, kao i aktuelnim problemima ili temama prenesenim od strane trenera. Uglavnom, budu edukativno – kreativne radionice sa evaluacijom na kraju, koja nam daje povratnu informaciju koja saznanja su deca usvojila. Sistem je uvek isti, komunikacija je neprekidna, treneri nas obaveštavaju o izmenama u svojim grupama, a medicinski tim se onda uključuje u rad. Posebno je zadovoljstvo kada se okupe sva deca iz Srbije ili regiona.

Irena dalje naglašava koliko je značajno da se devojčice, devojke i žene bave sportom.

– Od suštinske je važnosti bavljenje fizičkom aktivnošću devojčica. Naša istraživanja pokazuju da više od 60 odsto devojčica nema redovnu fizičku aktivnost, što dovodi do raznih problema kako u osnovnoškolskom periodu, tako i kasnije u životu devojaka i žena. Međutim, Marina Maljković je ovaj sistem osmislila na tri nivoa. Osim sporta na amaterskom i potencijalno profesionalnom sportskom nivou devojčica, okreće se i ka amaterskom sportu odraslih, devojaka i žena. Važno je uticati pozitivno na fizičko, mentalno, ali i reproduktivno zdravlje žena, koje predstavljaju stub zdravog društva.

Bavljenje sportom donosi mnogo benefita, posebno u ženskom razvoju, naročito od malih nogu, što Irena stručno i detaljno objašnjava.

– Sport donosi zdraviji život pre svega, ali i utiče na formiranje kompletne ličnosti. Pomeranje svojih granica, učenje izdržljivosti, stvaranje radnih navika, jačanje samopouzdanja i mentalne snage, razvijanje visoke frustracione tolerancije, socijalizacija, emotivno sazrevanje, razbijanje predrasuda u okviru fizičkog izgleda, kao i prevencija raznih psihičkih bolesti, samo su neki od razloga zašto usmeriti devojčicu na sport. Sve to “Institut za ženski sport” nudi i omogućava devojčicama, na više različitih lokacija po celoj Srbiji, dakle, potpuno besplatno.

– Devojčica na treningu proceni u kojem se sportu najbolje oseća i snalazi, dok trener takođe obavlja adekvatnu procenu sposobnosti i daje savet roditeljima. Takođe, ako i postoji odsustvo talenta za bilo koji sport, to ne treba da demotiviše ni decu, ni roditelje, jer svaka dete koje želi da trenira može da ostane na treninzima. Upravo to je sistem osnivača Pokreta i Instituta, Marine Maljković, proslavljene selektorke ženske reprezentacije, da svaka devojčica ima podjednaku šansu da trenira sport koji želi. Da se, uz tim stručnjaka raznih oblasti, omogući deci adekvatan psihomotorni razvoj – poručuje Irena Anđelković.

Posvećenost, ljubav, stručnost, toplina psihologa. Šlag na tortu šarolikog i nadasve, korisnog i uspešnog projekta. Svakako, poseban razlog da se u prelepu priču i ubuduće priključi što više malih i velikih devojčica. Školica života…

 

Brojke dovoljno govore

Psiholog Irena Anđelković je u Pokretu za žensku košarku “Marina Maljković” i Institutu za ženski sport od samih početaka ovih originalnih sportskih organizacija.

– Za moj dolazak u ovaj program najviše je zaslužna Dajana Butulija, naša bivša reprezentativka, ambasadorka Instituta, koordinator i trener U20 reprezentacije Srbije, a danas i moja dobra prijateljica. Srećna sam i ponosna što radim u ovom sistemu. Trudimo se i svakodnevno napredujemo. Važno je istaći da više od 5000 devojčica učestvuje u programu, u 19 sportova, da nas ima u preko 20 gradova, na 50 lokacija, da imamo 50 trenera i 9 članova medicinskog tima. Vodeća smo organizacija i jedina potpuno besplatna u jugoistočnoj Evropi. Javnost zna, ali valja podsetiti, cela ova sjajna ideja i projekat su, isključivo, čedo Marine Maljković. Koristim i ovu priliku da pozovem devojčice, devojke i žene da nam se pridruže na besplatnim treninzima.

 

Poremećaj ishrane velika opasnost

Psiholog Irena Anđelković skreće pažnju da, generalno, u društvu, postoji opasan problem koji može da ugrozi zdravlje devojčica.

– Veliki broj devojčica, nezadovoljan svojim izgledom, izbegava vežbanje. Nažalost, u Srbiji imamo sve mlađi uzrast sa poremećajima ishrane. U periodu odrastanja i adolescencije devojčice prolaze kroz razna iskustva i vrlo su osetljive. Kod mlade i nedovoljno emotivno stabilne ličnosti javlja se manjak samopouzdanja, što brzo i lako može izazvati poremećaje ishrane. To je najopasnije. Anoreksija i bulimija su psihički poremećaji, koji mogu ozbiljno da ugroze zdravlje devojčice. Roditelji moraju da obrate pažnju na male, rane signale koje dobijaju usput, poput nesigurnosti, stidljivosti deteta. Iako je tempo života sve brži, trebalo bi da iskoriste svaki trenutak za uključivanje u odrastanje dece. Jedino pravom i iskrenom komunikacijom, mirnom glavom i prijatnim tonom, roditelji mogu saznati šta dete tišti, muči, sa kakvim se izazovima nosi. Tako će uspeti da dođu do suštine i spreče nastajanje problema.

facebook
linkedin
note