Osnivač

Osnivač Istituta za ženski sport je Marina Maljković, jedan od najcenjenijih svetskih stručnjaka za žensku košarku. Marina Maljković rođena je 26. septembra 1981. Trenutno je trener japanskog ženskog košarkaškog kluba Denso Iris i selektor ženske košarkaške reprezentacije Srbije.

Sa samo 16 godina postala je asistent u Francuskoj. Sa 21 godinom postaje trener KK Ušća, koji je iz treće lige dovela do prve za samo dve godine. Sa Hemofarmom je potom osvojila dve duple krune, da bi potom u Partizanu četiri puta bila prvak države i po dva puta osvajač Kupa i Jadranske lige. Od 2013. do 2016. godine radila je kao glavni trener francuskog Liona. Nakon toga prelazi u turski Galatasaraj, i 2018. osvaja Evro kup.

U avgustu 2011. Marina Maljković je postavljena za selektora srpskih košarkašica. Na Evrobasketu 2013. je dovela Srbiju do polufinala, kao najmlađa i jedina žena trener na šampionatu u Francuskoj.

Srpska reprezentacija postaje evropski šampion 2015. godine u Mađarskoj, osvaja bronzanu medalju na Olimpijskim igrama 2016. godine u Riju, Brazil, a potom i bronzanu medalju na Evropskom šampionatu 2019. godine u Beogradu.

U Španiji 2021. godine srpska reprezentacija ponovo postaje evropski šampion i iste godine osvaja 4. mesto na Olimpijskim igrama u Tokiju, Japan.

Olimpijski komitet Srbije kandidovao je Marinu Maljković za godišnju nagradu Međunarodnog olimpijskog komiteta “Žene i sport” u 2017. godini, a proglašena je za “Ličnost životnog stila” u 2016. godini. Marina je odlikovana Ordenom Karađorđeve zvezde, dobitinica je Majske nagrade, priznanje „Počasnog viteza“.

Marina Maljković poseduje najviše trenerske licence i najveću diplomu francuskog ministarstva za omladinu i sport za edukaciju mladih ljudi.

Decembra 2015. godine, osniva Pokret za žensku košarku, koji je osim u Srbiji aktivan i u Šangaju, Kina.

Septembra 2020. godine osniva Institut za ženski sport i nastavlja da devojčicama širom Srbije omogućava besplatno bavljenje svim sportovima.

Njen životni moto je:

Uvek može više, uvek može bolje, uvek može još.

facebook
linkedin
note