PODRŠKA ŽENSKOM SPORTU

PERFORMANS KAO PODRŠKA ŽENSKOM SPORTU

Kroz današnji performans modnog stilizovanja reprezentativki Srbije u košarci, ukazano je na činjenicu da se žene u sportu svakodnevno susreću sa brojnim stereotipima i da zbog toga sportski tereni još uvek nisu jednaki za žene i muškarce. Specijalni gosti ovog događaja bili su svetski poznati francuski i srpski majstori šišanja, Thomas Girard i Tijana llić, koji su kroz svoj performans pomogli da se suprotstavimo rodnim stereotipima i pokažemo kako sportistkinje izgledaju van terena.

„Svugde u civilizovanom svetu za nekulturno se smatra komentarisanje nečijeg fizičkog izgleda, ili na primer nečijeg društvenog statusa. Dakle, ono što mi nazivamo stereotipima pristojan svet naziva nevaspitanjem. Mi smo, kao generacija, odgovorni da se protiv predrasuda iskreno borimo, te da u toj borbi istrajemo i pobedimo. Činjenica je da su mnoge vrhunske sportistkinje zaštitna lica najpoznatijih brendova. Međutim, na žalost, činjenica je i da su mnoge sportistkinje diskriminisane na osnovu fizičkog izgleda. Veliki fizički napori u sportskoj areni mogu navesti neobavestene da steknu pogrešnu sliku o sportistkinjama. Sportistkinje, baš poput svih ostalih žena, imaju svoje navike, omiljene tretmane i rituale lepote! Sportska borilišta su rezervisana za „krv, znoj i suze”, ali su van terena nase sportistkinje oličenje elegancije, šarma i ženstvenosti. Zato, dragi roditelji, ohrabrujte soju decu da se bave sportom, i da kroz druženje i trening pokažu svoj pun potencijal. Ono što danas biznismeni zovu “netvorking” najlakše se formira u sportskim kolektivima. Upisivanjem deteta na željeni sport, vi zapravo činite veliki zalog za budućnost vaše ćerke”, izjavila je Marina Maljković, osnivač Instituta za ženski sport i selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije.

Institut za ženski sport je osnovan kako bi se omogućilo da sve devojčice i žene imaju jednak pristup sportu i priliku da napreduju. Ostaje još mogo posla da se postigne jednakost u sportu, ali i u obrazovanju i na radnom mestu. Delujemo širom zemlje kako bi se devojčice i žene podstakle na fizičku aktivnost i poboljšale svoje zdravje. Želimo da sve žene dobiju jednake prilike i uslove da se bave sportom.

facebook
linkedin
note