Male Banjalučanke uče od najboljih

Dobre vibracije se šire iz Banjaluke. Gomila optimizma talasa sa Vrbasa. Kako i drugačije kada je u pitanju mladost pod obručima. Naravno, reč je o ogranku Pokreta za žensku košarku Marina Maljković i Instituta za ženski sport.

Kada se neka vrhunska ekipa dugo, kvalitetno i temeljno sprema za velike izazove, sjajni rezultati ne mogu da izostanu. Takav slučaj je i sa malim banjalučkim košarkašicama, budućim sportistkinjama, akademskim građankama, zdravim ličnostima. A kada uče sportske i životne lekcije od proslavljenih igračica, onda je jasno o kakvom konceptu je reč. Kao što rekosmo, dugo pripremanom…

– Odavno je postojala ideja da se Pokret Marina Maljković proširi na Banjaluku i Republiku Srpsku, ali čekao se pravi momenat. Marina nije želela ništa da prepušta slučaju, nego da se svi detalji preciziraju i stvore pravi uslovi, da sve bude na najvišem nivou. Mnogo smo pričale na tu temu i složile se, naravno, da je neophodno da Pokret i Institut dobiju podršku relevantnih institucija u Republici Srpskoj, ali i zaslužnih sadašnjih i bivših košarkašica. Dugo je trajalo razrađivanje svih detalja, sve se iskristalisalo prošle jeseni i od tada radimo punom parom i konstantno napredujemo – ističe Jadranka Ćosić Trkulja, odgovorno lice za Pokret MM u Banjaluci i predsednik tamošnjeg ŽKK Pokret MM.

Jadranka je odgovorno i dobro poznato lice ljubiteljima ženske košarke. Nekadašnja sjajna igračica (igrala u Čeliku, Mladom Krajišniku, Viner Brokeru, Hemofarmu, Kovinu, Izraelu), reprezentativka (sa kadetskom selekcijom osvojila bronzu na EP i ima dva učešća na seniorskom EP), vredna je i pouzdana sportska radnica. Posle bogate igračke karijere izvanredno se snašla u novim ulogama. A saradnja sa Marinom Maljković počela je još davno u vršačkom Hemofarmu, u kojem je ostavila dubok trag i kao igračica i potom, kao tim lider.

Istu funkciju je imala i pet godina u reprezentaciji Srbije, od 2013. godine. Bila je Marinina desna ruka, osoba od poverenja za sve tehničke poslove, a da je sve besprekorno funkcionisalo svedoče i rezultati srpske nacionalne selekcije u tom periodu. Jadranka je puna hvale na račun srpske selektorke Marine Majković, idejnog tvorca Pokreta i Instituta.

– Mnogo mi je značio Marinin poziv i sve što je reprezentacija ostvarila. Marina je vrhunsko ime, takva i osoba, a takva je i saradnja sa njom.

Od samog starta rada banjalučkog ogranka, u septembru prošle godine, bilo je jasno da je niklo novo, jako uporište Pokreta i Instituta. Kako drugačije, kada su u ovu lepu i nadasve korisnu priču uključena poznata imena poput Saše Čađo, Aleksandre Mušić, Mirjane Jovanović Čovičković, Lare Mandić i naravno, Jadranke Ćosić Trkulje. Zaista, privilegija je što devojčice imaju priliku da na treninzima uče od njih.

– Posebna čast nam je što se aktivno u rad od prvog dana uključila Saša Čađo, aktuelna članica reprezentacije Srbije, a veoma smo srećni što nas je podržala Slađana Golić, proslavljena reprezentativka Jugoslavije. Takođe i reprezentativka BiH Milica Deura je najavila da će da nam se priključi. I ono najvažnije, od starta nas je podržao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i pomogao da ova lepa ideja zaživi u Banjaluci.

Jadranka Ćosić Trkulja je veoma posvećena košarci, tehnički je sekretar u Košarkaškom savezu Republike Srpske i delegat na utakmicama. Međutim, kako ističe, angažman u Pokretu za žensku košarku Marina Maljković je prioritet.

– Bavimo se lepim stvarima u Pokretu, učimo decu košarci, ali i promovišemo razne druge životne vrednosti. Imamo brojne edukativne programe koji su vezani za napredak i razvoj dece i omladine. Proteklih dana naše devojčice su učestvovale na Malim Olimpijskim Igrama u Banjaluci, a pripremamo se i za učešće na trci “Ran end Mur”, koja se takođe održava u našem gradu, 1. i 2. juna.

Vredne Banjalučanke su stigle i da 18. maja učestvuju na Festivalu ženske košarke u Vrnjačkoj Banji, na kojem su učestvovale brojne ekipe iz Srbije.

– Mnogo nas je obradovalo putovanje u Vrnjačku Banju i učešće na tako lepom događaju. Nije nam smetao naporan put, važno je da se okupimo, družimo, razmenimo iskustva, da deca igraju košarku, uče i steknu nova prijateljstva. Naše devojčice su ponele mnogo lepe utiske sa Festivala u Vrnjačkoj Banji.

Tako je nedavno bilo i u Beogradu, kada su male Banjalučanke bile gošće vršnjakinjama iz Pokreta i imale prijateljsko odmeravanje snaga u dvorani „Majdan“.

– Gostovanje u Beogradu je bilo lepo, zahvalni smo Beograđankama na gostoprimstvu, očekujemo da će uskoro da nam uzvrate posetu, da ih ugostimo na našem terenu. Deca zaista uživaju u takvom druženju i sa osmehom uče nove košarkaške elemente. Prijateljstva koja se steknu na sportskom terenu jedan su od najvećih benefita bavljenja sportom – dodaje Jadranka Ćosić.

Dakle, sve nabrojano je samo deo aktivnosti sjajne banjalučke družine, koja se konstantno uvećava dolaskom novih najmlađih članica. Trenira se u odličnim uslovima u prelepim dvoranama u Starčevici uz OŠ Branko Radičević i na Laušu, kod OŠ Sveti Sava. Bukvalno, Pokret za žensku košarku Marina Maljković u Banjaluci svakog dana u svakom pogledu napreduje, a za očekivati je da se projekat proširi i na ostale delove Republike Srpske.

– Odavno nas čeka Bijeljina da nam se priključi. Ozbiljno se radi i na tome. Verujemo da ćemo pored Bijeljine Pokret uskoro proširiti i na još neka mesta u Republici Srpskoj. Što se tiče nas bivših košarkašica i uopšte nekadašnjih sportista sa ovih prostora, naša je društvena odgovornost da svojom ulogom i ponašanjem prenosimo znanje na nove generacije i divno je što imamo prostor gde to praktično sprovodimo – zaključila je Jadranka Ćosić Trkulja.

U Banjaluci se radi vrhunski

A evo šta je Marina Maljković nedavno istakla o radu Pokreta za žensku košarku u Banjaluci.

– Dugo smo čekali da banjalučki ogranak Pokreta za žensku košarku krene sa radom, naša želja je bila da to bude na pravi način, sa puno devojčica, koje će da treniraju najbolji treneri. U Banjaluci sa devojčicama rade treneri najvišeg nivoa i bivše košarkašice koje su pune znanja. Jedan od mojih ciljeva je i da ih privolim da budu što aktivnije i da u rad uključim što više onih koji znaju šta je košarka. Zahvalna sam svima u Banjaluci što rade po našem sistemu na veoma dobar način, a druženje i utakmice banjalučkih i beogradskih devojčica koje smo organizovali u Beogradu bila je prilika da im se odužimo za to. Drago mi je da su deca uživala i tom prilikom – poručila je Marina Maljković.

facebook
linkedin
note