Ljubav pokreće Pokret i Institut

Ljubav sve pokreće. Svaki treptaj, pokret našeg bića… Govorimo o malim, važnim pokretima, ali i o jednom velikom Pokretu, vrlo značajnom… “Pokret ženske košarke Marina Maljković”! Šampionska pokretačka energija, utkana u generacije devojčica, traje već devetu sezonu. Duga je i lepa priča kako je sve krenulo decembra 2015. godine i kakvu lavinu je pokrenulo.
Nepunih pet godina kasnije (26. septembra, 2020. godine, na Marinin rođendan) u kolo sreće, što uspeh i radost pokreće, uhvatio se i novoosnovani “Institut za ženski sport”! Pun pogodak, pravo u metu, ma, koš bez koske! Ideja i san su postali stvarnost, a u međuvremenu se pretvorili u pravi fenomen.
Igra, drugarstvo, zajedništvo, odgovornost, učenje, posvećenost… Duh, sportski, timski, pobednički. Ženski! Treninzi, druženja, radionice, utakmice, zdravlje, a uz to, sticanje pravih životnih vrednosti, kroz igru, osmeh, ali i disciplinu. Devojčice širom Srbije i van nje, već godinama sa radošću hrle u sve većem broju u Marinine školice košarke, sporta i života…
U početku možda sa blagom nevericom, zašto je svo to blago potpuno besplatno. Ubrzo sa ogromnim poverenjem i posvećenošću. Da i sa ljubavlju. Onom istom koja pokreće svaki mali pokret i veliki Pokret… I jedan sasvim poseban Institut, koji mladim damama, a i njihovim mamama, omogućava treniranje 19 sportova, gratis.
Podsećanja radi, osnivač ove dve lepe institucije, srpskih i svetskih brendova je Marina Maljković, selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije. Nekoliko meseci posle osvajanja prvog, istorijskog zlata za srpsku žensku košarku, na EP 2015. godine, Marina je mogla da se uljuljka na lovorikama slave. Međutim, njen moto je: “Uvek može još, uvek može bolje, uvek može više”.

– Posle osvojenog zlata zapitala sam se, a šta sad? U finalu smo pobedile Francusku, pitali su me Francuzi, “kako mi imamo 375.000 registrovanih košarkašica, a Srbija 1200 i vi nas pobedite u finalu”? Kako? To pitanje mi je probudilo veliku želju da se bavim bazom. Da se posvetim deci. Da zauvek sve bude besplatno za njih. Da sistem, država pruži šansu da ovo bude trajno. Nekada smo to imali, poželela sam da to Srbija ima i sada – ispričala je Marina medijima nebrojeno puta.

Vizija, ideja, misija, sjajan izbor saradnika, stručnih timova se ostvaruju na najlepši način.

– Bavljenje sportom je od ogromnog značaja za razvoj devojčica. Prednosti su dalekosežne i doživotne, uključujući poboljšano fizičko, socijalno i emocionalno zdravlje, samopouzdanje, akademski uspeh, liderstvo i još mnogo toga – poručuje Marina Maljković.

Rastu devojčice kao jele, ali i brojke i rekordi, masovnost. Recimo, broj polaznica u besplatnim sportskim školama Instituta se za četiri godine povećao čak 24 puta! U odnosu na prošlu godinu – tri puta!

– Sve je ovo Marinina zasluga, njena ideja, čitav koncept. Izbor trenera, psihologa, lekara, fizioterapeuta, sistema rada, logistike. Ona zna da izabere vrhunske stručnjake i divne ljude, pravedna je i posvećena. Vizionar. I kada je u najvećoj gužvi oko seniorske reprezenetacije uvek nađe vremena i za male košarkašice iz Pokreta. Njoj smo zahvalni za sve, konkretno ja, za celu moju karijeru. Deca se ovde uče pravim vrednostima, najlepšim životnim principima – ističe Dajana Butulija, proslavljena košarkašica i perspektivan trener.

Butulija je aktivno uključena u sistem Pokreta i Instituta, a ujedno je i članica stručnog štaba seniorske reprezentacije Srbije i selektorka mladog nacionalnog tima.

– Ako znaš šta želiš nikada nemoj da dozvoliš da te bilo koji stereotipi pomere sa tvog puta – glasi Dajanina poruka.

Geslo, koje svedoči o rešenosti male, velike složne i pozitivne družine da iz dana u dan ruši prepreke i predrasude i napreduje ka ciljevima, sportskim i životnim. To devojčice, devojke i žene najbolje mogu ako su fizički aktivne. Bez obzira da li su talentovane za sport, ili ne, sve su dobrodošle, a benefiti su višestruki. One veruju u jednake prilike, u bolji tretman u društvu, zahvaljujući specijalnim, besplatnim programima u Pokretu i Institutu.
Na jesen kreću jubilarne sezone, Pokret ulazi u desetu, a Institut u petu. Prema tome, dogodine se slavi prva decenija, dekada koja je u Srbiju i region unela neverovatne, revolucionarne novine.
Korisna i vesela revolucija je uveliko u toku, priključite se i vi.

 

Rekordi Instituta za ponos

Institut za ženski sport je vodeća organizacija za ženski rekreativni i profesionalni sport u jugoistočnoj Evropi, koju vode vrhunski svetski stručnjaci. Kada je tokom pandemije kovida sve stalo, Institut je krenuo punom parom u svoju misiju.
Premijerne, 2020. godine počelo se sa 5 gradova i 207 devojčica, 2021. godine bilo je 14 gradova i 992 devojčice, 2022. godine 20 gradova i 1504 devojčica, a 2023. 25 gradova i čak, 5000 devojčica! Stiglo se ove sezone do 19 sportova, 52 lokacije, 20 edukativnih programa i 5000 treninga! Zaista, rekordi za ponos.
Zastupljeni su ovi sportovi: atletika, odbojka, aerobna gimnastika, ritmička gimnastika, rukomet, badminton, školica sporta, streljaštvo, karate, plivanje i vaterpolo, joga, boks, fudbal, šah, tekvondo, kuglanje, golf, stoni tenis, košarka.

Polaznicama je širom Srbije posvećeno pet koordinatora, pet članova medicinskog tima i 54 trenera.

Stare sale pune, otvaraju se nove

U okviru “Pokreta za žensku košarku Marina Maljković” devojčice u Beogradu treniraju na osam lokacija – OŠ Mihailo Petrović Alas, SC Vizura sport Zemun, SC Mirko Sandić (SROC Vračar), SC Olimp, DKC Majdan i SC “Žarkovo Partizan”. Trenira se vredno u raznim gradovima, od Beograda do Kosovske Mitrovice i Banjaluke, a u planu je otvaranje i dodatnih lokacija, širom Srbije i regiona.
Besplatni treninzi se održavaju dva puta nedeljno, za učenice osnovnih škola u dve uzrasne grupe, od 1. do 4. i od 5. do 8. razreda. U prethodnih osam godina kroz program je prošlo skoro 4.500 devojčica, a taj broj vrtoglavo raste.
Plan za tekuću sezonu je da se održi 1.200 besplatnih časova i odigra preko 50 prijateljskih utakmica.

Sve su pobednice

Brojne su akcije u kojima su devojčice Pokreta i Instituta učestvovale i učestvuju. Spomenućemo samo neke: “Jednake prilike za sve devojčice”, partnerstvo sa FIBA Evropom u projektu “Njen svet, njena pravila” u cilju promocije ženske košarke, učešće u kampanji “Dobrodošla na moj teren”, “Škola i sport na tvom putu uspeha”, “Neka mamino lice bude kul lice” (kurs šminkanja)…
Svake godine se prigodno obeleži Svetski dan deteta, Međunarodni dan tolerancije, Svetski dan mentalnog zdravlja.
U rad sa decom uključeni su stručnjaci raznih profila, treneri, lekari, psiholozi, bukvalno svakom detetu se posvećuje pažnja. Učestvuje se u humanitarnim akcijama, radi se i sa inkluzivnom decom. Svima su vrata širom otvorena i sve su pobednice.

facebook
linkedin
note