IGRAJ KAO DEVOJČICA

IGRAJ KAO DEVOJČICA
Beograd, 11. oktobar 2022.

Povodom obeležavanja Svetskog dana devojčica, kampanjom Igraj kao devojčica, Institut za ženski sport želi da ukaže da devojčice mogu da se bave svim sportovima.

Poruke o motivaciji, ljubavi prema sportu i sagledavanju rodne ravnospravnosti, osam devojčica koje treniraju u besplatnim školama sportova Instituta za ženski sport, poslale su u videu u okviru kampanje Igraj kao devočica, svojim vršnjacima, ali i odraslima. Kampanju realizuje Institut za ženski sport, povodom Svetskog dana devojčica uz podršku Ministarstva prosvete R. Srbije, Fudbalskog Saveza i agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women u Srbiji.

“Danas proslavljamo Međunarodni dan devojčica sa porukom da devojčice mogu da se bave svim sportovima, i da je na nama kao društvu da im obezbedimo te mogućnosti“, izjavila je Marina Maljković, osnivač Instituta za ženski sport i selektorka ženske košarkaške reprezentacije „Šta za devojčice znači sport, mi najbolje znamo, jer sa više od 2 hiljade devojčica koje treniraju u našim besplatnim školama radimo već treću godinu za redom širom Srbije“. 

Više od 1,1 milijarde devojčica mlađih od 18 godina danas živi na planeti. To je najbrojnija generacija budućih ženskih lidera, kreatora promena i novih šampionki, koju je svet do sa sada imao. Više od 60% devojčica osnovnoškolskog uzrasta u Srbiji nema redovnu fizičku aktivnost. Najveća prednost u bavljenju sportom kod dece u odnosu na odrasle je u tome što kada deca počnu da se bave sportom kao mala, mnogo je veća verovatnoća da neće napustiti sportske aktivnosti, i da će ostati aktivni i kada odrastu.

 

 

 

facebook
linkedin
note