FUDBAL JE ZA DEVOJČICE

FUDBAL JE ZA DEVOJČICE

Beograd, 11. oktobar 2022.

Fudbalski savez Srbije i Institut za ženski sport potpisali su danas sporazum o saradnji. U naredna dva meseca u deset gradova u Srbiji otvoriće se besplatne škole fudbala za devojčice osnovnoškolskog uzrasta, u kojima se očekuje više stotina polaznica. Saradnja je nastala iz potrebe za afirmacijom ženskog fudbala, koji na globalnom nivou dobija sve više na značaju i popularnosti.

„Namera nam je da podržimo sve devojčice koje žele da se bave fudbalom, a važna poruka koju želimo da pošaljemo glasi – da, fudbal jeste sport za devojčice i žene! Institut za ženski sport najbolji je mogući partner u ovoj misiji, imajući u vidu njihovu mrežu stručnjaka, sistem koju su uspeli da uspostave u našoj zemlji i omoguće devojčicama besplatno bavljenje sportom. Snažno smo uz Institut i nadamo se da ćemo ovom saradnjom napraviti veliki korak, kako bismo u budućnosti podržavali i navijali za ženski fudbal“, izjavio je prof. dr Jovan Šurbatović, generalni sekretar FSS.

„Drago nam je što nas je FSS izabrao za partnera u projektu motivisanja devojčica da se bave fudbalom. Vredno radimo, i očekujemo da prve besplatne škole fudbala za sve devojčice koje žele da treniraju ovaj sport krenu sa radom u više gradova već u februaru. Fudbal je sport koji je percipiran kao muški sport, vreme je da to promenimo. Saradnju sa FSS vidimo kao važan korak za budući razvoj ženskog fudbala u Srbiji“, izjavila je Marina Maljković, osnivač Instituta za ženski sport, košarkaški trener i selektorka ženske košarkaške reprezentacije.

Danas je čak 45 miliona fudbalerki registrovano u FIFA. Na 3. Svetskom prvenstvu za žene u SAD, na finalnoj utakmici između SAD i Kine, bilo je preko 100.000 gledalaca. Sve veći broj ženskih klubova i organizacija, pokrenulo je fudbalske sportske radnike da se ozbiljnije posvete pitanjem ženskog fudbala.

facebook
linkedin
note