Festival mladosti i radosti u Vrnjačkoj Banji

Festival mladosti i radosti. Festival Pokreta za žensku košarku Marina Maljković. Praznik. Događaj za pamćenje održan je 18. maja u u dvorani “Vlade Divac”, u Vrnjačkoj Banji.

Bila je to još jedna potvrda snage i kvaliteta sjajne ideje Pokreta. Devojčice, koje kroz košarku uče lekcije o zdravom životu i niz drugih pravih vrednosti, sa radošću dolaze na treninge, utakmice i druženja. A tek na putovanja…
Ovom prilikom su u Vrnjačku Banju došle ekipe, članice Pokreta iz: Kosovske Mitrovice, Banjaluke, Srpskog Miletića, Kraljeva, Vrnjačke Banje, Raške, Novog Pazara. Vrvelo je od žagora, muzike, topota košarkaških lopti, škripe patika, a organizacija, kao i uvek, na najvišem nivou. Sve je prštalo od pozitivne energije.
Milina je bilo gledati najmlađe devojčice predškolskog uzrasta sa koliko želje izgaraju na terenu, makar samo da pipnu loptu, koja skoro da je veća od njih. One najmanje se bore i sa protivnicama i sa košarkaškim pravilima, zaborave se i ponesu loptu u trku ili skakuću sa njom, ali važna je želja. I ljubav.
Lete pletenice i kikice, šarene se na na sve strane, odvezuju se i vezuju pertle na patikicama, a drečavi markeri preko majica su dugački poput haljinica. Ništa zato, utoliko su slađe.

Iz sve snage se upinju da nejakim ručicama dobace loptu makar i do pola puta vazdušnom linijom ka košu, ali neretko se takav “šut” pretvori u asistenciju nekoj razdraganoj i razigranoj maloj saigračici. A možda i “sevne” kontra “ljutih” protivnica, onako zajedno, frontalno. Sve u svemu, tamo gde je lopta, tu se sjate sve, svih deset u buketu, kao pupoljci najlepših cvetića.

Na sve strane osmesi, ali i posvećenost. Tako male, a već su po tome prepoznatljive. Malene, buduće Marinine košarkašice. Naravno, ako i ne postanu sportistkinje biće bogatije za lepa iskustva sa košarkaških terena, putovanja, druženja, iz edukativnih radionica. Naučene i spremne za neke buduće životne izazove, pobede i poraze. Za deljenje dobra i zla, podršku, prijateljstvo.
Ništa manje zadovoljstvo bilo je pratiti i one malo starije, kod kojih se već nazire talenat i jasna privrženost košarci. Disciplina, posvećenost, nesebičnost, trud iz petnih žila da se postigne koš i pobedi… A kada narandžasta lopta prođe kroz obruč i protrese mrežice, nastaje erupcija oduševljenja. Na terenu i na klupi. Opšte slavlje. Uostalom, nismo slučajno rekli – praznik! A sve pod budnim okom vrednih koordinatora i trenera Pokreta, uz svesrdnu pomoć domaćina u Vrnjačkoj Banji.

Između utakmica bilo je vremena za relaks, oveženje i druženje sa “koleginicama” iz drugih gradova, ali i za ostale radne programe. Održane su dve radionice, medicinska i u okviru druge razgovor sa reprezentativkama Sašom Čađo, Dajanom Butulijom i Nevenom Jovanović.

U medicinskom delu, fizioterapeuti Uroš Krčevinac, Marija Radulj i Lana Pantović su vežbali sa decom, pokazivali im vežbe za razgibavanje, zagrevanje i istezanje, objašnjavali im praktično i teoretski koji su benefiti vežbanja.
A na tribinama dvorane, Saša, Dajana i Nevena su obasute brojnim pitanjima radoznalih devojčica. Iz košarke i života. Od onih kako se postaje prvak Evrope, kako se osvaja medalja na Olimpijskim Igrama do onih “jel’ smemo da kupimo kokice”. Jedna od najmlađih, dečje iskreno i zbunjeno je pitala “zašto smo mi danas ovde”, ali brzo je dobila pravi odgovor. Zato što svi volimo košarku!

facebook
linkedin
note