POKRET I INSTITUT U K.MITROVICI

Lucija – čuvar sportske vatre na KiM

Besplatni treninzi u okviru Pokreta za žensku košarku “Marina Maljković” i Instituta za ženski sport mnogo znače svima koji su uključeni u ove lepe i korisne ideje. A koliko tek radosti Pokret donosi malim košarkašicama iz Kosovske Mitrovice…
Kao što znamo, one odrastaju u specifičnoj sredini, tamo gde, nažalost, ima mnogo problema i nepravdi, ali neka ova priča bude samo o sportu. Koliko je to moguće… Pričajmo o ljubavi prema košarci, o drugarstvu i posvećenosti. O odricanju jedne vredne žene, koja je čuvar vatre u Kosovskoj Mitrovici, kada je ženski sport u pitanju. Lucija Stanišić, bivša skijašica i košarkašica, sada trener u Pokretu za žensku košarku “Marina Maljković”.
Veliki entuzijasta, borac, koji sve stiže i ne štedi znanje i bogato iskustvo u želji da što više toga prenese najmlađima. Zaposlena je u Sportskom Savezu Kosovske Mitrovice kao koordinator za školski sport, a svo slobodno vreme nesebično daruje mlađanim košarkašicama u Pokretu.
Naravno, ne iznenađuje podatak da je Kosovska Mitrovica deo Pokreta za žensku košarku “Marina Maljković” od njegovog osnivanja u decembru 2015. godine. Dakle, bezmalo deceniju traje sjajna saradnja, zlata vredna.
– Zahvaljujući Pokretu za žensku košarku “Marina Maljković” omasovili smo žensku košarku u Kosovskoj Mitrovici. To je od samog starta bila ideja Marine Maljković. Sve funkcioniše po planu, sve ima svoj logičan tok. Kada deca prerastu uzrast osnovaca, onda ih usmeravamo u ŽKK Trepča da se tamo kroz takmičarsku košarku dalje razvijaju. Mnogo nam znači podrška Pokreta u svakom pogledu. Jedno vreme smo imali i sekciju ženskog fudbala u okviru Instituta za ženski sport, koju je lepo vodio Perica Ilić, ali nažalost, posle njegove prerane smrti to niko nije nastavio.
Lucija se maksimalno trudi i mnogo radi na promociji ženskog sporta u Kosovskoj Mitrovici, u rodnom Zvečanu i šire.
– Borimo se svim snagama, pomažu nam Pokret, lokalna samouprava, Košarkaški savez Srbije, odnosno potpredsednica KSS Ana Joković. Devojčice imaju besplatne treninge, opremu i putovanja na takmičenja. Dobra stvar je što ni u klubu Trepča ne naplaćuju članarinu, pa devojčice i tu nastavljaju da se bave košarkom gratis. U današnje vreme klub bez članarine je prava retkost. Što se ŽKK Trepča tiče, otežavajuća je okolnost što mečeve u okviru Prve srpske regionalne lige igra kao domaćini u Ušću, nije lako stalno putovati, ali šta je tu je.
Kako Lucija Stanišić ističe Pokret za žensku košarku “Marina Maljković” u Kosovskoj Mitrovici trenutno ima oko 50 devojčica, podeljenih u dve grupe po uzrastu.
– Svake jeseni se taj broj povećava. U mlađoj grupi su učenice od prvog do četvrtog, a u starijoj, od petog do osmog razreda osnovne škole. Mnogo mi u radu pomaže trener Filip Mladenović, naš Mitrovčanin, vrsni stručnjak, koji je radio u ruskom Zenitu. Filip ovog leta u Brzeću pokreće kamp “Basket lav”, a godinama učestvujemo i na kampu Aleksandar Nikolić na Zlatiboru. Kampovi mnogo znače deci da i tokom letnjeg školskog raspusta treniraju i napreduju, naravno, ukoliko su njihovi roditelji u mogućnosti da to finansijski isprate.
Malene igračice se raduju svakom treningu, utakmici, a tek nekom turniru, festivalu, putovanju po Srbiji…
– Nedavno smo gostovali u Beogradu i u Vrnjačkoj Banji, na Festivalu u organizaciji Pokreta i Instituta. Voleli bismo da ima što više takvih događaja, jer deca tako na najlepši način stiču nova sportska iskustva i prijateljstva u raznim mestima.
Ogranak Pokreta za žensku košarku Marina Maljković ima redovne termine za treninge u “OŠ Branko Radičević” u Kosovskoj Mitrovici. A kasnije, u srednjoškolskom uzrastu u okviru ŽKK Trepča svakodnevno vežbaju u novom sportskom centru u Severnoj Mitrovici…
– Decu iz Pokreta treniramo u “OŠ Branko Radičević”, u kojoj imamo dobre uslove za rad. Jedino mi je žao što ne možemo da zadržimo igračice na duže staze. Kao što sam rekla, devojčice kao srednjoškolke nastavljaju da treniraju u Trepči, ali problem je što dolazi do osipanja kada odlaze na studije. Ipak, svake jeseni nam se u Pokret priključuju nove devojčice, novi školarci u sve većem broju. Zaista mnogo dece prođe kroz sistem Pokreta za žensku košarku “Marina Maljković” i to nas veoma raduje. Mnogo pozitivnih stvari nam je doneo Pokret za ovih skoro deset godina – dodala je Lucija Stanišić, alfa i omega Pokreta za žensku košarku “Marina Maljković” i školskog sporta u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i šire.

Marinina podrška zlata vredna

Poznato je sa koliko pažnje i ljubavi srpska selektorka Marina Maljković, idejni tvorac Pokreta i Instituta prati razvoj košarkašica u Kosovskoj Mitrovici i inače, ženskog sporta na Kosovu i Metohiji. Kad nađe slobodno vreme rado posećuje tamošnje sportske prijatelje i naravno, srpske svetinje na KiM.
– Dolazila nam je Marina još kad je bila trener Partizana sa kompletnom ekipom, a kasnije i u okviru Pokreta. Radujemo se mnogo svakom njenom dolasku, znam da voli da dođe na KiM. Suvišno je reći koliko nam znače njena podrška, pomoć, savet. Sjajno sarađujemo i sa Suzanom Kovačić i sa svima iz Pokreta i Instituta. Marinu očekujemo posle OI, želimo njoj i reprezentativkama uspeh na Igrama – poručila je Lucija Stanišić.

Sve počelo na skijanju sa Đokovićima

Lucija Stanišić je rođena u Zvečanu, završila je Tehnički fakultet, ali je život poklonila sportu. Pored toga što je trener u Pokretu za žensku košarku “Marina Maljković” radi i kao profesionalac u školskom sportu. U ranoj mladosti je bila odlična skijašica, a zatim i takva košarkašica.
– Skijanjem sam počela da se bavim na nagovor porodice Đoković, pre svega, Srđana i Gorana. Bili smo komšije u Zvečanu, Novakovi baba i deda su bili divni ljudi, kao i cela familija. To porodično prijateljstvo traje i dan, danas. A košarkom sam počela da se bavim kao učenica na nagovor nastavnika fizičkog Slobodana Savića Cobija, izuzetnog trenera iz Zvečana. Posle NATO bombardovanja 1999. godine je sve stalo, a posle sam počela da radim kao trener i sportski radnik. Trudim se da postignem što bolje rezultate na svim poljima i da kod najmlađih razvijem ljubav prema sportu. Logično, školski sport je najmasovniji jer su uključene sve škole i dečaci i devojčice, organizujemo opštinska, okružna, međuokružna takmičenja. Istovremeno, dajemo sve od sebe da što više afirmišemo ženski sport – objasnila je Lucija Stanišić.

 

 

facebook
linkedin
note